sobota, 30 stycznia 2016

Słodkości

Witam Was kochani!

Na początku mała informacja. Z racji tego, że Asia z powodów osobistych zrezygnowała niestety z prowadzenia bloga, postanowiłam Was nie opuszczać i co nieco pozmieniać, co za tym idzie - nazwa bloga. Mam nadzieję, że nadal będziecie ze mną, bo ja bardzo wkręciłam się w ten wir blogowy.

Czemu słodkości?
Ponieważ w najbliższy czwartek w kalendarzu widnieje "Tłusty czwartek", czyli wszelkiego rodzaju pyszne, słodkie smakołyki ❤️
Jestem osobą, która uwielbia spędzać czas w kuchni (nie mam na myśli tutaj mycia naczyń :D :D), wszelkiego rodzaju potrawy od śniadaniowych, po dania główne i desery! Mój żywioł!

Więc chciałabym podać parę przepisów na ten jakże 'dodający centymetrów' dzień :)

Tłusty czwartek to zazwyczaj pączki, ale nie tylko! 
Za czasów dzieciństwa babcia zawsze robiła wszelkiego rodzaju pączki, pączusie, faworki, lecz moim pierwszym miejscem były zawsze drożdżowe racuchy! Babcia robiła najlepsze i tylko jej wychodziły takie pyszne i puszyste ❤️

Ja na tegoroczny tłusty czwartek myślałam żeby zrobić klasyczne faworki/chruściki, oto przepis:

SKŁADNIKI:
-400g mąki pszennej lub tortowej
-1 całe jajko
-4 żółtka
-szczypta soli
-50g masła (około 3-4łyżki stołowe)
-1 łyżka stołowa cukru pudru
-4 łyżki stołowe gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
-1 łyżka stołowa spirytusu bądź octu

1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, razem z solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć wszystkie składniki palcami
2. W oddzielnej misce ubić żółtka z całym jajkiem i cukrem pudrem na gęstą i puszystą pianę
3. Połączyć obie zawartości misek w jedną całość rękoma bądź mikserem. Dodać śmietanę i spirytus/ocet, wymieszać wszystko razem do powstania zbitego i dość twardego ciasta - odstawić je na około 45 minut pod przykryciem do momentu aż zrobi się miękkie i łatwiejsze do wałkowania
4. Z ciasta zrobić placek i składać je kilkakrotnie, aby nabrało w siebie powietrza. Można je podzielić na mniejsze części, ułatwi Nam to wałkowanie.
5. Podzielone na kawałki ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm i pociąć je na paski na szerokości około 1cm i długość około 10cm wycinając na środku dziurkę przez którą przewleczemy oba boki ciasta w taki "zawijasek"
6. W garnku lub woku rozgrzać olej i wrzucać partiami Nasze "zawijaski" do momentu zarumienienia, odkładać je na talerzyk wyłożony papierem kuchennym, który pozwoli odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, zostawić je do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.

WAŻNE
Faworki powinny być lekkie i kruche, powinny łamać się podczaj ich jedzenia.
Można ciasto pociąć nożem z ząbkami wtedy będą miały takie fajne karbowane boki.







Oraz pączusie z serka homogenizowanego, przepis dzięki jednej z dzieczyn na IG:

SKŁADNIKI (na około 35szt):
-2 opakowania serków homogenizowanych po 140g (ja użwałam za każdym razem serków Tutti Frutti z Biedronki i kładłam 1,5 opakowania)
-2 całe jajka
-2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
-cukier puder do posypki

1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką na jednolitą masę do momentu aż ciasto nie stanie się "kleiste", nie dodawać więcej mąki - ciasto ma być właśnie takiej konsystencji.
2. Za pomocą dwóch łyżeczek odmierzać ciasto i delikatnie wrzucać na wcześniej rozgrzany olej
3. Smażyć do momentu zarumienienia się, wyłożyć na papier kuchenny w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
4. Kiedy ostygną posypać cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA
Polecam wlać do szklanki trochę zimne wody i co jakiś czas zamaczać w niej łyżeczki - wtedy ciasto łatwiej od nich odchodzi.

Szybko i smacznie :)



Smacznego!

Ale kto powiedział, że tłusty czwartek to tylko pączki, faworki i racuchy?
Jak najbardziej możemy zrobić jakieś pyszne ciasto lub ciasteczka! Liczy się wszystko, co słodkie! 


Pamiętajcie żeby nie przesadzić, bo na drugi dzień może być płacz i lament po wejściu na wagę :))

Pochwalcie się swoimi numerami 1 na ten dzień. 
A tymczasem życzę Wam pięknej soboty!





Buziaki,
P.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz